Polska wieś to niewyczerpane źródło kultury ludowej. Wspólna praca bardzo zbliżała ludzi w dawnych czasach. Kapusta była podstawowym pokarmem i składnikiem wielu potraw. Z niej robiono pierogi, pazibrodę, dodawano ją do barszczu, surówek i wielu innych potraw. W każdym gospodarstwie była przynajmniej jedna duża dębowa beczka. Przy niej zbierali się nie tylko domownicy, ale często też sąsiedzi. Podtrzymując tradycję dn. 27 października 2017 r. w świetlicy wiejskiej w Bieszkowie Górnym, koło gospodyń wiejskich ,,Górnianki” zaprezentowało staropolską tradycję kiszenia kapusty oraz przygotowało specjalny poczęstunek, którego głównym składnikiem była kapusta. Obrzęd ten to nie tylko sam pokaz, ale przede wszystkim, oddanie nastroju minionych lat.
W spotkaniu uczestniczyli: przedstawiciele zespołów ludowych z terenu gminy Mirów, radni, kierownicy poszczególnych wydziałów z urzędu gminy na czele z wójtem p. A. Siwiorkiem, prezes OSP w Bieszkowie Górnym p. J. Janowski przewodnicząca Rady Powiatu p. A. Gołosz, wójt Gminy Jastrząb p. A. Bracha.
Aby uświetnić tradycję zaprzyjaźniona z Kołem Biblioteka z Mirowa przeprowadziła konkursy: „Tarcie marchwi”, „Krojenie kapusty” oraz „Tradycyjny Oberek”. Były dyplomy, upominki, a degustacja potraw przebiegała w atmosferze pięknych przyśpiewek.