- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Mirowie z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Radomiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – wrzesień 2021.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, mus jabłkowy);
- skrobiowe (makaron jajeczny świderki, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa rozpuszczalna zbożowa),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (fasolka po bretońsku).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 401 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 18,14092 ton żywności;
- 1700 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2020 dla 401 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 5 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- Ekonomiczne – 1 spotkanie dla 15 uczestników
- Żywieniowo – dietetyczne - 1 spotkanie dla 15 uczestników
- Kulinarne - 1 spotkanie dla 15 uczestników
- Niemarnowanie żywności - 1 spotkanie dla 15 uczestników
- warsztaty w formie wydawniczej – dla 303 osób