PODPROGRAM 2021– efekty
1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Mirowie z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Radomiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2021 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2021– październik 2022.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe);
• skrobiowe (makaron jajeczny świderki),
• mleczne (mleko UHT),
• mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
Pomoc żywnościowa trafiła do 406 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 8,46800 ton żywności;
o 1200 paczek żywnościowych;
o 0 posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2021 dla 14 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  4 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
     •   Ekonomiczne - 1 spotkanie dla  14 uczestników
     •   Żywieniowo – dietetyczne  1 spotkanie dla 14 uczestników
     •   Kulinarne - 1 spotkanie dla 14 uczestników
     •   Niemarnowanie żywności - 1 spotkanie dla 14 uczestników